Research & Education

Redesign of Gottfried Wilhelm Leibniz Library, Hanover

The library building was constructed at the intersection of Schützenstrasse and Waterloostrasse in 1976 as a free-standing reinforced-concrete structure, consisting of four building sections: catalog hall, reading-room section, depot and administration. In its exterior and interior form, it is clearly a product of a contemporary architectural language, with the exposed concrete's timber formwork adding structure, along with the dark anodized aluminum.

The required space is almost entirely accommodated via conversion of the pre-existing structure. The extension of the previous foyer is an exception. This was planned as a way of improving the problematic outer appearance of the previous entrance situation, while simultaneously eliminating the weak points in terms of energy. The 1st floor, with its increased space, is divided into a secure library area, a publicly accessible zone with cloakroom, and the Academy for the Promotion of Reading. The 2nd floor of the catalog hall structure is set up in such a way that the books and exhibits are presented within space-defining elements. Beside the exhibition, a lecture hall and cafeteria are installed.

Staatliches Baumanagement Hannover

Period of time 
2011 – 2013

7.0 Mio. EUR