Competition replacement buildings for psychiatry, Liestal

The psychiatric clinic Psychiatrie Baselland sits on a hill somewhat outside the Liestal town center. The site of the psychiatric clinic is very present in the townscape and landscape alike, due to its vast extent, as well as the way in which its individual structures are arranged in the topography. The area to be adapted for the two replacement buildings (the Center for Geriatric Psychiatry (ZAP) and the Center for Crisis Intervention (ZKI)) is situated between the forest's edge and the existing campus. 

The new ZAP building is a rectangular five-story structure that accommodates the outpatient and inpatient geriatric psychiatry and geriatric psychotherapy services. The two wards, each comprising two units, can be set up as open or closed. The floor plan is organized around central cores, and functions are kept clearly separate. This compact building is characterized by short routes, a lot of daylight in the lounge areas and outward-facing patient rooms with a view of greenery. The apt positioning and design of the therapeutic gardens creates places of refuge that shield the patients from prying eyes and allow them to have a private sphere. 

The ZKI is a low square building with three spacious interior courtyards. The floor at ground level serves to provide access and parking, while the two projecting clinic floors are situated above. Here too, the patient rooms face outward. For acutely ill patients, there are two units, each with 24 beds in 12 single and six double rooms. The inward-facing, differently shaped communal areas convey a sense of concealment, while simultaneously enabling supervision. The requested option of extending the ZKI can be achieved via simple mirroring of the building while the facility is in operation. 

The easily visible roof of the lower-set ZKI is to be well-integrated into the landscape via the planting of vegetation. On the higher roof of the ZAP, a circumferential crown is used for solar energy production. In a flat arrangement, evacuated tube collectors and photovoltaic modules cover the riser zone's manifolds and at the same time they provide the required spatial distance between the dementia garden and the outer edge of the building. 

Compliance with the Minergie-P standard can be achieved with ease, thanks to low heat losses, passive solar yields, simple and highly efficient building services equipment, and solar energy production. 

Psychiatrie Baselland, Liestal

Period of time
2016 – 2017