Menu
Language
DE EN FR
burckhardtpartner

Research & Education

New laboratory building for advanced spin engineering, Kaiserslautern

Collaborative research was the key concept when designing the new building for the Laboratory for Advanced Spin Engineering (LASE) at the TU Kaiserslautern. Researchers and students from the fields of physics, chemistry and engineering conduct joint research on spin in various laboratory units.

The university campus has undergone constant development over the past 50 years. The new LASE research center blends in well with the campus site in terms of position and scale and mediates between the different dimensions of existing developments. The compact structure has two floors on top of which there is a partial stepped story. This configuration of the construction space makes good use of the topography on the university site and two entrances are provided. On Gottlieb-Daimler-Strasse, which stands at a higher level, the building looks like a two-story structure. The entrance is situated here with a public forecourt providing access for the city. The entrance at campus level is situated beneath on the base story. Here, the new building appears as a three-story design.

Various research-specific laboratory platforms are housed under one roof inside the building. This enables joint and efficient use to be made of research equipment in stringent processing chains.

The individual lab units were designed as a closed core. The compact spaces are surrounded by open corridors and communication zones which are connected to one of the internal courtyards on the ground floor. This allows natural light to flood a long way into the interior. The open spaces provide a high-quality environment and incidentally foster the exchange of information between the individual disciplines. This means the research activities and results are transparent and accessible to everyone. The conference spaces are also adjacent to the external areas on the inside.

The choice of material and color scheme provide guidance within the building: Exposed concrete = laboratory, white = office space.

The research center’s light appearance is striking. The façades made of large finished concrete components are structured by the joint pattern and aligned with the horizontal ribbon windows. While the building looks quite monolithic from a distance, its fine details can be seen close up. The edges of the 15-cm concrete elements are carefully mitered on the corners of the building.

The open and closed façade sections replicate the interior building structure and allow the layout arrangement to be seen from outside. The façade overlooking the campus lawn reveals two key elements of the high-tech building. Usually well hidden, the air-conditioning unit of the large technology facility can be seen through metal slats in the lower section. In the center – with a recess in the façade creating an open loggia – the public conference space with its generous entrance hall is recognizable, resembling a large display window.

The LASE development provides the TU Kaiserslautern with a facility for dedicated teaching and research and open, interdisciplinary and academic exchange as well as a new center for international spin research.

Client
Land Rheinland-Pfalz / Landesbetrieb LBB

Period of time
2015 – 2022

Photos
Florian Holzherr