Menu
Language
DE EN FR
burckhardtpartner

Housing

New residential development on Hübeli site, Aesch

The planned development incorporates the municipality's town planning principles. The pre-existing themes, such as density distribution, constriction and expanse, path routing, and the formation of forecourts, are processed and reinterpreted. Adequate illumination, legally prescribed distances from the parcel's boundaries, and internal spacing that takes the private sphere into account are all guaranteed. A distinct and powerful development pattern is produced, which addresses the surroundings and forms a spatial unit with them.

The granularity and distribution of the construction volumes are defined according to the surroundings and on the basis of the old building development: The peripheral development along the main road Hauptstrasse incorporates the height of the neighboring buildings, and is dense and urban in nature. As the terrain slopes upward toward the southwest, the buildings' density, height and volume decrease. The rows of buildings become points, surrounded by green open spaces. The skewed ridge lines lend the development an individual, specific form of expression. The differing building volumes are thus bound together again. The development as a whole can be read as one new interrelated structure. This gives the Hübeli site its own identity and makes it recognizable.

The layout of the surroundings is oriented toward the fabric of the Aesch village center and its adjacent green areas. The sub-lots are derived from the arrangement of the individual structures. Their building lines determine the make-up of various open spaces with different uses. Toward the south, the upward-sloping terrain is shaped by traditional landscape elements that become more and more prominent. As the spatial depth increases, the site as a whole becomes more diffuse and compartmentalized.

Client
AG für Planung und Überbauung, Basel 

Period of time
2010  –  2018

Investment
30,0 Mio. CHF

Tasks 
Architecture, realization